Либертарианството (понякога и като либертарианизъм, на английски: libertarianism; от френската дума за свобода на френски: Liberté) е термин, използван от широк спектър [1] от политически философии, които са за максимализиране на индивидуалната свобода [2] и за минимализиране и дори отмяна на държавата[3] [4]. Либертарианците прегръщат гледни точки от този спектър, като се започне от минанархистки до анархистки възгледи [5] .

Либертарианството е правна философия и политическа идеология защитаваща естествените права - право на живот, лична свобода, право на собственост и стремеж към щастие. В основата на либертарианството е забраната за насилие върху индивида; защитата на личната свобода, решенията и действията на индивида, когато това не накърнява правата на друг индивид или група.

Либертарианството е правова, а не етична система, поради което е съвместимо с различни възгледи за морал: от консерватизъм до либертинизъм. Част от либертарианците са анархо-капиталисти, други са монархисти, но повечето защитават идеята за минималната държава.

Дейвид Боаз е изпълнителен визепрезидент на Института "Кейто",описван от "Вашингтон поуст" като най-актуалния мозъчен тръст във Вашингтон.

Той е редактор на The Libertarian Reader.

Негови статии да публикувани във вестниците The New York Times,The Wall Street Journal,The Washington Пост и Los Angeles Times.

Живее във Вашингтон,окръг Колумбия.

http://www.libertarianism.org/reader.html

понеделник, 29 август 2011 г.

Питър Тийл създадава идеалната държава и общество край Калифорния




US милиардер строи Утопия

Питър Тийл (либертарианец) ще създава идеалното общество край Калифорния

Мечтата да се създадат идеалните държава и общество не е от вчера. Сега задачата да я реализира си е поставил американският милиардер Питър Тийл. Той иска да създаде своя държава край бреговете на Калифорния, която е нарекъл остров Утопия. Това е и наименованието на въображаемия остров, описан от Томас Мор, където има съвършена социална, правна и политическа система. Проектът край бреговете на Калифорния се осъществява с помощта на института Seasteading, пише Дартснюз. Окончателният вариант на проекта трябва да е функционален след седем години. Сградите на острова ще имат свои алтернативни източници на енергия, защото островът има на разположение своя собствена нефтена платформа на крайбрежния шелф. На "Утопия" ще могат да се заселят първоначално 270 души. А цялата инвестиция е в размер на 1,25 млн. долара. Все още не е ясно на какъв принцип ще бъдат избирани жителите на новата държава на Тийл, който основа, а впоследствие продаде системата PayPal на eBay. Според милиардера "строителството в световния океан е единственият вариант за създаването на ново общество на Земята", където няма да има социално осигуряване, заплатите ще са минимални и ще има забрана на всякакъв вид оръжие. Първият, който се опита да създаде нова държава в океана, беше милионерът Майкъл Оливър, който през 1971 г. насипа пръст на два коралови рифа в южната част на Тихия океан. Той я нарече Република Миневра и там не трябваше да има данъци, социални осигуровки и каквито и да е форми на икономическа принуда. Новата държава тогава обаче не успя да просъществува дълго, защото беше завладяна от кралство Тонга, а след това всичко изчезна под ударите на океанските вълни.

в ст / BgTimes.Net / Снимки:http://elitechoice.org

More:

Peter Thiel

From Wikipedia, the free encyclopedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар