Либертарианството (понякога и като либертарианизъм, на английски: libertarianism; от френската дума за свобода на френски: Liberté) е термин, използван от широк спектър [1] от политически философии, които са за максимализиране на индивидуалната свобода [2] и за минимализиране и дори отмяна на държавата[3] [4]. Либертарианците прегръщат гледни точки от този спектър, като се започне от минанархистки до анархистки възгледи [5] .

Либертарианството е правна философия и политическа идеология защитаваща естествените права - право на живот, лична свобода, право на собственост и стремеж към щастие. В основата на либертарианството е забраната за насилие върху индивида; защитата на личната свобода, решенията и действията на индивида, когато това не накърнява правата на друг индивид или група.

Либертарианството е правова, а не етична система, поради което е съвместимо с различни възгледи за морал: от консерватизъм до либертинизъм. Част от либертарианците са анархо-капиталисти, други са монархисти, но повечето защитават идеята за минималната държава.

Дейвид Боаз е изпълнителен визепрезидент на Института "Кейто",описван от "Вашингтон поуст" като най-актуалния мозъчен тръст във Вашингтон.

Той е редактор на The Libertarian Reader.

Негови статии да публикувани във вестниците The New York Times,The Wall Street Journal,The Washington Пост и Los Angeles Times.

Живее във Вашингтон,окръг Колумбия.

http://www.libertarianism.org/reader.html

петък, 2 септември 2011 г.

Книгата:Либертарианството,Дейвид Боаз

Либертарианството е възгледът,че всеки човек има правото да живее своя живот по начина,който избере,доколкото зачита същите права на другите.Либертарианците защитават правото на всеки човек на живот,свобода и собственост - права,който хората притежават по природа,преди още да са били създадени държавите.В либертарианския възглед всички човешки взаимоотношения трябва да бъдат доброволни;единствените действия,които трябва да бъдат забранени от закона,са онези действия,които включват употребата на сила против хората,които от своя страна не са използвали сила - действия като убийство,изнасилване,грабеж,отвличане и измама.

Либертарианците осъждат такива държавни действия като цензурата,наборната армия,ценовия контрол,конфискуването на собственост и регулирането на нашия личен и икономически живот.


Либертарианството не е нито ляво,нито дясно.Либертарианците вярват последователно в индивидуалната свобода,и в ограничената държава.

Либертарианството предлага алтернатива на насилственото управление,която трябва да е привлекателна за миролюбивите и производителни хора по целия свят.

Либертарианския свят няма да е съвършен свят.Все още ще има неравенство,бедност,престъпност,корупция,нечовечност.

Либертарианството не ви обещава градина с рози.

Опитите за създаване на рай на земята,неизбежно произвеждат ад.

Либертарианството издига целта не за съвършено общество,а за по-добро и свободно общество.То обещава свят,в който повече решения ще бъдат вземани по правилния начин от правилния човек:ВИЕ.

Резултатът ще бъде не край на престъпността,бедността и неравенството,но по-малко от тези неща през повечето време.

http://libertarianismbulgaria.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар