Либертарианството (понякога и като либертарианизъм, на английски: libertarianism; от френската дума за свобода на френски: Liberté) е термин, използван от широк спектър [1] от политически философии, които са за максимализиране на индивидуалната свобода [2] и за минимализиране и дори отмяна на държавата[3] [4]. Либертарианците прегръщат гледни точки от този спектър, като се започне от минанархистки до анархистки възгледи [5] .

Либертарианството е правна философия и политическа идеология защитаваща естествените права - право на живот, лична свобода, право на собственост и стремеж към щастие. В основата на либертарианството е забраната за насилие върху индивида; защитата на личната свобода, решенията и действията на индивида, когато това не накърнява правата на друг индивид или група.

Либертарианството е правова, а не етична система, поради което е съвместимо с различни възгледи за морал: от консерватизъм до либертинизъм. Част от либертарианците са анархо-капиталисти, други са монархисти, но повечето защитават идеята за минималната държава.

Дейвид Боаз е изпълнителен визепрезидент на Института "Кейто",описван от "Вашингтон поуст" като най-актуалния мозъчен тръст във Вашингтон.

Той е редактор на The Libertarian Reader.

Негови статии да публикувани във вестниците The New York Times,The Wall Street Journal,The Washington Пост и Los Angeles Times.

Живее във Вашингтон,окръг Колумбия.

http://www.libertarianism.org/reader.html

петък, 23 септември 2011 г.

Изключително рядко се случва някой човек,БЕЗ НЕГОВА ВИНА,да се окаже неспособен да намери работа ...

Изключително рядко се случва някой човек,БЕЗ НЕГОВА ВИНА,да се окаже неспособен да намери работа или помощ и да е на ръба на глада в едно действащо общество.

Почти винаги има налична работа на заплата достатъчна,за да поддържа живота.

За онези,които наистина не могат да намерят работа,има роднини и приятели,които ще им помогнат.

За хората без приятели има приюти,мисии и други форми на благотворителност .

"Либертарианството",Дейвид Боаз

Няма коментари:

Публикуване на коментар